abc_babok_1387021409.jpg_500x333

Olykor aggódva-reménykedve megkérdezik az emberek, hogy ehhez mit szól a külföld? Az EU, vagy a szövetséges NATO, és annak vezető hatalma, az USA. Hiszen Ukrajna esetében is igyekeznek egy vonalat húzni, és megakadályozni az orosz bekebelezést.

Magyarország esetében mikor és mit lépnek, hogy bent-tartsanak bennünket a nyugati blokkban? Antall József halálának évdordulója környékén talán nem kell magyarázni, hogy miért atlantista a mérvadó elkötelezettségünk.

Erről (és a Szent Istváni, Bethlen Istváni útról) igyekszik letéríteni az országot Orbán és csapata (vagy annak egy része). Tehetik, mert a bolsi, anti-kapitalista eszmék még az értelmiségben, és a jobboldalinak vélt értelmiségben is mély gyökerekkel rendelkeznek ... és akkor mit várjunk azoktól, akik státuszuk miatt tényleg anyagilag vesztesként élik meg rendszerváltozást.

Természetesen, egy egészséges és tartós kapitalista rendszerben jól élnének, de ezt sokan nem láthatják át a torz magyar valóságból kitekintve - ez egy külön elemzést érdemelne, hogy gazdaságilag, versenyképességben, beruházásokban hogyan maradtunk le a térséghez képest.

Szóval a világrend az úgy néz ki, hogy "nincs betöltetlen űr". Tehát a nyugati értékeket valló társadalmaknak minden határvonalon védeni kell a gazdasági érdekeiket és az eszméiket: pluralitás, hatalommegosztás, tiszta választások, piaci verseny.

Persze nehéz ezt propagálni ott, ahol a társadalom erre nem érett meg, mondhatni: önállótlan, vagy igénytelen a demokratikus játékszabályok irányba - mentségére váljék, hogy a napi megéllhetési gondok és kiltásátalanság mellett ez nem prioritás. Illetve van kilátás, azoknak akik elmentek külföldre .. és ezzel gyengítették a honi társadalom ellenállási képességét.

Nos, ezeken a peremvidékeken az a fontos, hogy bizonyos szövetségesi lojalitás meglegyen az adott állam részéről a hatalmi centrum felé. Orbán ezt a hűséget és ígéretet feszegeti. Szavakban és a háttérben leteszi a nagyesküt, de közben úgy viselkedik a bérenc csürhével a háta mögött, mintha valami dél-amerikai fél-szocialista állam vezetője lenne. A globalizációs összefonódást gyarmatosításnak hívják, .. a tulajdonnal való szabad rendelkezést: multik tőkekivonásának, extra-profitnak (sőt kizsákmányolásnak, mondhatni marxi terminológiával!).

A világ gazdasági hatalmai jók - egyszerűen jobban mérik fel a szükséges lépéseket, indoklás itt szerepel:

http://torzsszovetseg.blog.hu/2013/10/18/cegvezetok_contra_nepvezetok

Normális demokráciában a társadalom alsóbb szegmensének érdekeit is figyelembe véve, a gazdasági elit befolyásolja a politikát, nem a pedig a politika rángatja, terrorizálja őket.

Ezek a hatalmi centrumok (minden összeesküvési elmélet nélkül) érdekeltek a stabil viszonyok fenntartásában, és nyilvánvalóan előnyük megtartásában - az vesse rájuk az első követ, aki nem szeretné a másokhoz mért előnyét bármiben megtartani. Minden világhatalom erre törekszik, mondhatni természetes jelenség. Magyarország titokban kokettálhat Kínával vagy Oroszországgal, de még ezek az országok is érdekeltek bizonyos status quo fenntartásában. Orbán már megtette a demokráciáról való letérést az Alkotmány és Alkotmánybírósági hatáskörök átírásával. Ezt rezzenéstelen arccal fogadnák Keleten, tehát arra törekszik.

Nem a Kelettel van gond, ... kiváló lenne, ha ott nem tünnének el emberek börtönök mélyén - és nem csak vállakozni lehetne többé vagy inkább kevésbé szabadon az ócó munkaerővel, hanem : az állami elnyomástól, zsaroló korrupciótól mentesen élni. Nem kellene Londonba menekülnie orosz vállalkozóknak, ha nem adják át a cégüket Putyinéknak "önként". Vagy nem kínai titkosszolgákkal lenne tele az egyik kínai informatikai óriáscég vezetése. Miért is lenne jobb az a CIA-nál?

Visszatérve ez eredeti dilemmára: Mennyiben aggasztja az USA és az EU gazdasági és politikai érdekköreit Orbán játéka? Nagy vonalakban annyira, mint egy afrikai diktátor manőverei. Amennyiben nem rúgja fel jobban és látványosan a status quo-t, addig maradhat a saját népét kizsákmányolva, romlásba döntve akár - mindig van egy vészforgatókönyv, ha mégis lámpavas lesz a vége a gazdasági hanyatlásnak.

Ha valóban ki akar lépni a politikai-katonai szövetségesi rendszerből, akkor pedig kiteregetik a pénzügyeit, első körben ... és felkarolják a hátországában lévő potenciális alternatívákat másodsorban (ő pedig előrelátóan ezért nyírja az önállóbb polgármestereit, és gyűjt információt a saját fideszes képviselőiről is.).

De mindig van az a pénz, ami több ...

Harmadsorban tényleg elzárják a csapokat, és gondoskodnak arról, hogy más hatalmi blokk se támogassa a rezsimet. Miként cserében pl. oroszoknak a Kaukázusban, és Kínának pedig Észak-Koreában van nagyobb szabadkéz biztosítva, ... amíg visszatudja fogni az őrülteket az USA-val szövetséges dél lerohanása, bombázása tárgyában.

Ezekben a világméretű tárgyalásokban Magyarország miniszterelnöke beáldozható sötét paraszt, a Zemberek pedig tényleg a tábla szélén állnak. Ne ragadjunk zsebkendőt, hogy a világ szívtelen! Egyszerűen nem tudnak foglalkozni ennél kisebb problémákkal - és lássuk be:

Nem nekünk magyaroknak kellene megoldani a dolgainkat?!

 

 

 

Szerző: Turáni  2013.12.16. 12:04 Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Orbán USA EU Antall

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr755690766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása