Tartja a mondás, hogy "nyomtató lónak nem kötik be a száját", ami az állati erővel hajtott malmoknál volt szokás. Hozhatunk emberi példát is, hogy a lisztes molnárnak mindig van kenyér az asztalán - viszont érdekes, hogy a suszter cipője mindig lyukas.

Akkor csapjunk bele a témába : banki jövedelmek és az állami korrupció. Melyik idegesít jobban? És igazából miért csak az állami korrupcióra lehetne haragudni, és miért van fordítva nálunk.

Magyarországon ugyanis hovatovább, az emberek beárazzák, hogy a hatalom árnyékában visszaosztás folyik, megy a köpködés oldalak között - ha a másik tábor vezetője teszi, akkor korrupció, de ha kedvenc politikus, akkor az nem lehet, meg érthető hiszen ki kell alakítani egy ellentétes pólusú birodalmat. ... A Te károdra ember! Mert abból nem kapsz, csak érte tapsolhatsz, szavazhatsz - úgy érezheted, hogy kiszorítottal valakit, tied az öröm, másé a pénz és a tripla öröm.

Minden abból az igazságból ered, amit jobb polgári családokban elmondanak a gyereknek, apuka vagy nagypapa: Kisfiam (kislányom) oda menj, ahol pénz van, mert ott lehet pénzt keresni! Akinek csak annyit mondnak hogy "mocskos Fradi (vagy köcsög lilák)", az ezt nem tudja, és hihetetlen hátrányba kerül. Aztán persze osztja a észt a bankokról, és ezzel másoknak is kárt okoz - de ez egy másik történet.

Ennek megfelelően ahol sok pénz van, ott logikusan meg kell fizetni a kezelését. Kezdődik ott, hogy a pénztáros, akinek elszámolási kötelezettsége van, még az átkosban is többet kapott mint a pultos eladó. A cégen belül, aki számol, mint pl. a könyvelő, az biztos kap prémiumot a nyereségből, többet mint a munkás vagy egyszerű mérnök. Ahol csak pénzt kezelnek, ott meg az egész szektor jobban fizetett, de ez még a pénzszállító autó sofőrjére is igaz, szemben a pláza biztonsági őrével, .. merthogy el ne csábuljon, figyelmesen dolgozzon, és maga a banki, befektetői szektor jobban teljesítsen. Hiszen a mi pénzünket kezelik.

Mindez legális és természetes folyamat. Lehet irigykedni, vagy lehet efelé törekedni - a dolgok lényege nem változik, ahol sok liszt van ott van kenyér, ahol sok pénz van, ott van jó fizetés.

No, de hol van még sok pénz? Hát a központi és városi költségvetésben. Elméletileg a politikusok is szép summát kapnak, hogy nehogy megvásárolhatóak, befolyásolhatóak legyenek. Ennek ellenére ordít a nagy állami megrendeléseknél, közbeszerzéseknél a visszaosztás. Milliárdokból csípnek le 10-20%-ot. Ez viszont illegális.

S mivel a politikusok a manipuláció mesterei, ezért az eltereléshez is értenek, ... miként egykoron Rodolfó, a híres bűvész: miközben másról beszél, közben kiszolgálja magát. Egy ország felét lehetett bank és tőke-ellenessé tenni, az akkori MNB elnök fizetéséről cikkezni ... miközben Matolcsy fizetéséről momentán alig olvasunk.

Politikai marketinggel a nyugdíjalapoknál feltételezett, és a banki szektorban meglévő több százezres és milliós jövedelmeket sikerült kipécézni, miközben a nagy lenyúlások (pénztárak, takarékszövetkezet, földek, stadionok, pályázati támogatások), milliárdos vagyonok mozognak az állam berkeibe, vagy onnan ki.

Csak a kezét figyeljétek, mert csal - ne azt, a másikat. És közben a szája csak azért mozog ...

Ezért ha egy politikus a legális bankokat szapulja, akkor gyanakodj, mert egy természetes jelenségről beszél zavart keltve, hogy közben jellemtelen tolvaj természetét leplezze. Kabaré: Money makes the world go round.

cabaret-2.jpg

Szerző: Turáni  2013.07.08. 21:34 Szólj hozzá!

Címkék: társadalom bank korrupció elosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr985396741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása