Van egy közgazdasági kifejezés, hogy nincsen "ingyen ebéd", mert azt is valaki mindig fizeti - ha más nem, akkor a közösség. Persze van egy-két kivétel: pl. externália (Amikor valaminek az eredményessége, másnak is hozadékot jelent. Egy divatos szép üzlet költözik az utcába, és a környék elit lesz, úgy megy fel a lakásunk ára, hogy semmit se tettünk érte.)

Ózdon majdnem megszűnt az ingyen ital (víz), de végül az igazságos belügyminiszter leszólt, hogy azért mégse.

Kezdődött azzal, hogy (talán nem a legjobb nyári rekkenőben) észlelte a közösség elöljárósága (önkormányzat), hogy a nyilvános kutak vízdíja több mint tíz millió forint évente. Igen helyesen úgy döntött, hogy csökkenti a közösen fizetett vízhasználatot.

Ekkor kiderült még két dolog: ez egyik, hogy főleg ott csökkentették, szűkítették, ahol roma családok élnek, majd felkerült a google-earth egyik képe is a netre, hogy a vezetékes vízzel ellátott "jobb" környéken is slaggal vezetik be a közös vizet - mondhatni lopják.

És akkor elérkeztünk a magyar társadalom szocialista ihletésű dilemmájához, ami a szegény és/vagy roma-politika sarokköve is. Ideje lenne felismerni, hogy a közösségi elosztásról az egész társadalomnak le kell mondnia, ha másért nem azért hogy az etnikai feszültségek megoldása ne a szegénységen cívódók versengése legyen.

A jelenleg egyik uralkodó (?) felfogás szerint a többségi társadalom anyagilag viseli az egyik kisebbség eltartását. Ezen nem kívánok vitatkozni, csak megkérdezem: Miért tart el bárki bárkit is ebben az országban?

Miért kell ingyen vizet biztosítani akár magyarnak, akár cigánynak? Rendben, legyen a turistautak mentén, meg a parkok közepén egy éppen szomjoltásra alkalmas, kis áteresztésű csap vagy díszkút. Aki olyan házat vett ahol nincs bevezetve a víz, az meg döntött ... emígyen. Biztos olcsó volt.

A kérdés az, hogy a többségi társadalomban megérett-e a gondolat, hogy senkise vegyen ingyen vizet az artéziból, se magyar, se cigány, se bevándorló, senkise - én se, te se. Akkor nem lesz aki meglopja  a közösséget, azaz: minket, engem.

És akkor pár gondolat a cigány-gyilkosokról: Ez az egész ott kezdődött, hogy a nem-kapitalista, a nem-önállóságra nevelő társadalomban elkezdődött, a "ki kinek fizeti a rezsijét, segélyét" történet. A szocialista rendszerből megörököltünk a társadalmi gondoskodás elveit: a gyermekek utáni járandóságokat, segélyeket.

Hogy ne kapjon levegő után aki felhördülni akar, hogy ez nem csak a cigányság finanszírozása volt - rögtön mondom: nem érdekel kié volt. Kialakult egy olyan torz társadalom, ahol a szegénységet finanszíroztuk. Megérte gyereket csinálni szocpol, meg akármi miatt. Nem az vállalta gyereket feltétlenül, aki fel is tudta volna nevelni, hanem akinek jól jött még havi 20-40 ezer - vagy pontosítsunk: akár olyan is vállalhatott, vélhetően meg is tette - és ebből lettek a faji indíttatású féltékenységek.

Ezzel a gyakorlattal a magyar társadalom honorálta és finanszírozta az alsóbb osztályok szaporodását. Pont. Kik szaporodtak? A szegények. Mi lett a társadalommal: elszegényedett. Úgy zusammen. Az is aki fizette az adót, arra hogy legyen miből segélyezni - ő is elszegényedik. No, persze ő is kap valami beiskolázási segélyt, főleg mikorra tönkremegy, meg ő is kaphat családi pótlékot - Hogyne: a végén mindenki szopóágon várja az állami segítséget. Ki jobban, ki kevésbé. Származástól függetlenül. És próbál ügyeskedni, pl. kútról ingyen vizet.

(Zárójelben: ugye megfigyeltük, hogy rasszista kijelentéseket lehet tenni, ha az pozitív, dicsérő. Ez egy külön blogbejegyzést érdemel. Mondhatni azt, hogy a németek szorgalmasak, a romáknak jó zenei vénája van, amazok meg értenek az üzlethez. ... hogy ez is rasszizmus, és persze nem feltétlen alaptalan megfigyelés arról majd máskor).

A zárójel azért kellett, mert például elhangzik olykor dicsérően (pozitíve), hogy a de "a romák szeretik a gyerekeket", szeretnek nagy családban élni. Nos, szeressenek!

Egy normális társadalomban mindenki annyi gyereket vállal, és olyan lakásba, amennyit szeretne. És neveli - és ha tényleg szereti, akkor megteremti neki az alapokat, maga. És nem más finanszírozza a felnevelését - ismételten származástól függetlenül. Ha én éppen majd a zsidó vagy éppen a palesztin gyerekek szaporodását kívánom finanszírozni, akkor keresek egy alapítványt, amelyik azzal foglalkozik, ... és valóban eljuttatja azt a pénzt és ételt nekik oda. Ha a magyarországi gyerekekét akarom, akkor keresek egy olyat amit nem Hegedűs Zsuzsa vezet, és nekik adom. Ha csak valamelyik etnikumét, vagy egyházét akkor azt, ... sőt, olyat is ami vizet vesz naponta rászoruló családoknak, és nem "ingyen" ebédet.

Nyilván kell valamilyen társadalmi szolidaritás, és a népesség újratermelődése terén (hisz, az örök szingliknek is kell ápolónő az ágyuk mellé, ... bár lehet, hogy ők majd megfizetik a bevándorló színes ápolót), és valahol mindenki érdekelt abban, hogy minden tagja a társadalomnak az átlagos tudásig eljusson (pl. érettségi), mert azzal jobb lesz mindenkinek.

De ezek a támogatások csak kapaszkodók, csak mankók lehetnek: ingyenes tankönyv 3 gyerek felett, kedvezményes étkeztetés - de semmi sem lehet teljesen ingyenes, és önmagában segélyezés leállítása szükséges. Akkor hogy fogunk megélni? Úgy hogy nem kell 27% áfát rábaszni mindenre (Benzinre se, cigire se extra adót - majd épít autópályát aki lát üzletet a pályadíjban, aki meg tönkreteszi a tüdejét, az meghal).

Minden ellenkező esetben, a segélyező társadalomban jön a megélhetési gyerekvállalás, és a szegénység gyors egymás utáni generációkon ívelő reprodukálása - abból meg az egymásra mutogatás.

Normál esetben meg arra a következtetésre jut lassan a magyar: hogy akkor leszámolunk a szocialista örökséggel (akkor is ha a vezénylő elosztást Orbán akarja tovább erőltetni), és mindenki gondoskodik magáról. De éppen ezért alig fizetünk majd adót az államnak, kenyér áfát se ..... S innentől nem sok feladata lesz a kormánynak, csak a rendőrség, és a bíróság fenntartása (no meg az alap iskolák - de az mehet vissza az önkormányzatokhoz). ... És akkor nem kell stadiont építeni, sem csatornát, sem tizedszerre az M7-est.

Nem lesz miből lopni! Nem lesz közös. Ingyen víz se, ... ott van a közértben palackban.

artezi.png

Szerző: Turáni  2013.08.08. 16:53 Szólj hozzá!

Címkék: társadalom cigány nemzetiség elosztás szabadelvű Kádár

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr295451433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása