szechenyi5000_1378295754.jpg_658x300

Vajon olvasták-e Matolcsyék valaha Széchenyi művét? ... és mit fogtak fel belőle? Létezik, hogy a hitel és a hitelezés fontosságát nem ismerik??? Szavakban van Széchényi-terv, de a gyakorlatban minden a nagy magyar munkássága ellen hat.

Magyarországon a bank- és pénzvilág tönkretételével megszünt a vállalkozók pénzzel való ellátása. Széchenyi észlelte, hogy a gyarmatosításból és eredeti tőkefelhalmozásból kimaradt XIX. századi Magyarország pénzszűkében van.

Ebből adódóan a középkori ősiség tövényének fellazítását sürgette, azaz: a nemesi kézen levő magyar föld eladható-vehető, tehát forgalomképes legyen. Mert akkor tud a tulajdonos jelzálog fejében bankhitelt felvenni a mezőgazdasági üzemek fejlesztéséhez (gőzgépesítés, malom, cukorfinomító, szeszfőzde stb.).
 Ebben az angol arisztokrácia sikere volt az ihletője.

A mai kormány ezáltal két területen is szembemegy Széchényi terveivel: Blokkolják a termőföld forgalomképességét, másrészt hiteltelenné tették az országot hitelezés terén.

Különadókkal, kiszámíthatatlan jogszabályozás, felrúgott megállapodások elrettentették a nemzetközi bankházakat, .. még a keletieket is.

Persze értjük mi, hogy közpénzből a csókosoknak akarnak MNB és takarékbanki hitelt kinyomni, de ebben az országan nincs annyi tőke mint a világban, és a beruházásokhoz a világ tőkéjére, átmeneti gazdálkodói hitelezéshez való újabb igénybevételére van szükség. - Vagy csak akkor épül valami, egy-egy beruházás ha a pártközpont rábólint, és van benne üzleti érdekeltsége egy fidesz-bárónak? Mondjuk egy-egy stadion.

Egy új kormánynak, ha segíteni akar a magyar gazdaságon akkor két sürgős feladata lesz:

1, az egyik gyorsabb, a föld-forgalom felszabadítása ... ami forgótőkét hoz az országba

2, a nemzetközi pénzvilág bizalmának visszaszerzése, az üzleti hitelezés felpörgetése.

 

 

 

Szerző: Turáni  2013.09.04. 14:12 1 komment

Címkék: bank tőke Széchenyi

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr905494992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2013.09.09. 15:53:59

A várható szokásos agyatlan fidesztroll-hadat lehetne már előre kirugdosni a f@szba?

Termőfölddel kapcsolatban: jelenleg (hivatalosan) nincs meg az a fajta földtulajdon-tőke, mint ami Széchenyi korában (nemesi birtokok) megvolt. A kevésbé hivatalos meg hitelezési szempontból semmit sem ér.

Ezen a területen inkább a külföldi tőke - megfelelő feltételekkel, pl. munkahelyteremtés, munkaerő-intenziv termelés a ma itthon szokásos nagygépes, kevésemberes, nagytáblás monokultúrákkal szemben, effélék - történő beengedése lenne sürgős, pláne az elszegényedett térségekbe.
süti beállítások módosítása