Olykor átfut az aggódás az on-line közösségi médián, hogy üzletemberek és hozzájuk kapcsolódó politikusok, monarchák irányítják a világot titkos szervezeteken át. Legyünk önzőek és vizsgáljuk meg a számunkra kedvező lehetőségeket az újságolvasó és tájékozott ember szemszögéből nézve.

Első változat, ami látszik: Politikusok vezetik a világot - megzsarolva a gazdaság szereplőit, korrupciós pénzeket elfogadva, és a választók tömegeit szlogenekkel megvezetve. Vélhetően ez a változat működik pl. Magyarországon.

Hívjuk a kompetencia szabályának a következőt: A tipikus politikus nem ért a gazdaság vezetéséhez, mert ha értene hozzá, akkor egy megfelelő méretű céget vezetne - viszont ért a néplélek manipulálásához.

Ha Matolcsy úr értene a gazdasághoz, akkor a Siemens, a Vodafone, netán a McDonald's, Apple vagy a Mercédesz vezetője lenne. De ahhoz nem ért, viszont kiválóan tudott íróasztalba kapaszkodni és hivatalból hivatalba ugrani kezdve a szocialista időktől. Orbán Viktor egy vállalatot nem vezetett, tehát "logikusan" egy országot vezet.

Mert másokkal szemben megtanulták az emberek manipulálását (a gazdaságét nem). Egyik benyal a másiknak, a másik eteti a tömegeket. Ha beleszólnak a gazdaságban, akkor inkább csak ártanak - de megmagyarázzák, hogy "miért nem".

Egy kisváros vagy fővárosi kerület polgármestere több milliárdos éves költségvetés felett diszponál, ... ekkora céget a valós világban nem bíznának rá. Egy gagyi politológusi végzettséggel és párttámogatással nekifuthat. Gyakorlatilag a közpénzünket olyan emberekre bízzuk, akikre céget nem bíznának részvényesek, mi magunk se, és saját sikeres vállalkozást sem tudnak felépíteni.

A második változatban: a gazdasági elit, megfelelően irányba állítja a közélet szereplőit. Azok akik legalább valamelyest látják előre a világ gazdasági trendjeit, jó eséllyel (jobb eséllyel) tippelhetik meg a folyamatokat, és befolyásolhatják előnyös irányba - nyilván maguk érdeke szerint is, de valamelyest érzékenyen a közösség dolgaira is. Hiszen fontos a köz elégedettsége, a stabilitás, a munkaerő és fogyasztók megfelelő minősége.

Ez történik, amikor a gazdaság szereplői háttérmunkával rászorítják Amerika vezető pártjait egyfajta megegyezésre az USA technikai fizetésképtelenségének elkerülése érdekében.

A harmadik változatot intézzük el gyorsan: Az emberek és az átlag választópolgár bölcsessége igazgatja világot - ez nagyon szép elmélet, de gyakorlatban az egyes pont tragikus forgatókönyvét valósítja meg.

... és őszintén ... tegyen egy sétát a kedves olvasó valamelyik piacon, vagy kocsmában, és az ott hallott bölcsességeket képzelje el, mint életének vezérlő csillagát - garantált káosz, egymásnak ellentmondó zagyvaságok, és csőd.

kassza.jpg

Szerző: Turáni  2013.10.18. 11:40 1 komment

Címkék: gazdaság társadalom demokrácia vállalkozás profizmus Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1005583664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.18. 15:24:07

Sajnos pont ez a helyzet. Magyarországon meg különösen. Az országot olyan emberek vezetik, akik egy sarki hamburgerest sem tudnának sikeresen elvezetni...

Aki meg képes elvezetni egy céget, nem megy politikusnak. Ha mégis menne, akkor meg nem választja meg az istenadta nép, mert az igazság sokkal kevésbé csillog, mint a propaganda...
süti beállítások módosítása